idrwmenos_andreasΓεννήθηκε στην Πάργα το 1764. Υπήργε λόγιος ιερέας, δάσκαλος και ιστορικός συγγραφέας. Μαθήτευσε κοντά στον ιερομόναχο Ακάκιο Δεσύλλα και το 1791 χειροτονήθηκε ιερέας. Ηταν υποστηρικτής του Ρήγα και ενδυνάμωνε με τους λόγους του αγωνιζόμενους Σουλιώτες. Ο Αλής Πασάς των Ιωαννίνων είχε ενοχληθεί απο την δράση του και προσπάθησε να τον πείσει να έρθει ως δασκάλος στα Γιάννενα με απώτερο σκοπό να τον δολοφονήσει. Το 1804 αποδεχόμενος την πρόσκληση του Καποδίστρια έρχεται στην Κέρκυρα.
 
Διαβάζουμε στο Αρχείο του Ιωάννου Καποδίστρια : 
 
"Τη 11 Μαΐου 1804
H Γερουσία
Αναγνωσθείσης της αναφοράς του Γραμματέως της Επικρατείας, η Γερουσία αποφασίζει:
Α΄. Προς στιγμήν ο σεβ. ιερεύς Ανδρέας Ιδρωμένος, διδάσκαλος της ελληνικής γλώσσης, μισθοδοτούμενος υπό της Κυβερνήσεως, να αφιερώση τας φροντίδας και τους κόπους του εις την διδασκαλίαν της γραμματικής, της λογοτεχνίας και των θρησκευτικών των ιερωμένων, οι οποίοι χρήζουν εκπαιδεύσεως εκ της πόλεως και της νήσου της Κερκύρας, ως και όλων των νέων οι οποίοι προορίζονται διά την ιερωσύνην ή των λαϊκών, οι οποίοι έχουν προχωρήσει εις την γνώσιν της ελληνικής γλώσσης."
Ο ίδιος ο Καποδίστριας σε επιστολή του προς τη Γερουσία για το θέμα αυτό αναφέρει:"... παρεκάλεσα τον άριστον διδάσκαλον δόκτορα Ανδρέαν Ιδρωμένον να δεχθή τούτον πλησίον αυτού προς εκπαίδευσιν, δια την τροφήν δε αυτού διέθετον επτά τάληρα κατά μήνα, έχων απο της στιγμής εκείνης αποφασίσει να επιβαρύνω εαυτόν δια του μηνιαίου τούτου εξόδου... ". Αξιομνημόνευτα είναι και αυτά που έγραψε ο Καποδίστριας προς τον π. Ανδρέα : "Ευλαβέστατε Κύριε,
Η Γερουσία της νέας μας Ελληνικής Πολιτείας εδέχθη με γλυκυτάτην αγαλλίασιν την είδησιν της φήμης, οπού διά της προκοπής σας απόκτησε το όνομά σας.
Η πατρίς, πολίτα ιερώτατε και λογιώτατε, την οποίαν η θεία Πρόνοια, με το μέσον του Αλεξάνδρου του Α΄ μας εχάρισε, εκείνη η ιδία με τας αγκάλας ανοικτάς ζητεί να σας υποδεχθή και να σας εμπιστευθή τον πλέον πολύτιμον θησαυρόν οπού έχει, τουτέστι τους νέους της Επτανήσου επικρατείας, των οποίων η καλή αγωγή θέλει είναι η γωνιαία πέτρα της τιμής και της ευτυχίας του γένους μας. Λοιπόν υμείς, ως υιός πατρίδος άριστος, υμείς οπού συζώντες με τους Δημοσθένεις, με τους Ομήρους, με τους Πλάτωνας, επλουτίσατε τον νουν σας και την καρδίαν σας με ζωηράν επιρροήν του πνεύματος των αθανάτων τούτων ανδρών, υμείς οπού εισθε το έρεισμα σχεδόν ηφανισμένης ελληνικής παιδείας, είναι τάχα δυνατόν να απονεύσετε εις το ευγενές και τωόντι ελληνικόν έργον, το της πλάσεως δηλαδή τιμίων πολιτών, ήγουν νέων Ελλήνων; Η Γερουσία σας προσκαλεί. Συλλογισθήτε οποίας λογής ήθελαν αποκριθή οι ενδοξοι πρόγονοι ημών και έπειτα αποφασίσατε.
Μένω με όλην την υπόληψιν
I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
 
Στη σχολή της Τενέδου έμεινε μέχρι το 1824. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία και ανακηρύχτηκε στον πρώτο θεολογοδιδάκτορα της Ιονίας Ακαδημίας και κατόπιν σε Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής και Αρχιμανδρίτης της Ακαδημίας. Πέθανε στις 27 Ιανουάριου 1843.

Στο περιοδικό ΠΑΝΔΩΡΑ του 1871, τόμος ΚΑ ,τεύχος 502 μπορείτε να διαβάσετε μια λεπτομερής βιογραφία του π. Ιδρωμένου Ανδρέα

Εργα του
Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδος
Συνοπτική Ιστορία της Κέρκυρας
Επιστολαί.
Εξάστιχα ηρωοελέγεια εις τα του Σουλίου Όρη.
Προτροπή προς τους καταγραφέντας τη κατά Τένεδον δημοσία σχολή, 1805.
Ακολουθία του οσίου πατρός ημών Ανδρέου του Ερημίτου, 1807.
Ελληνική θεματογραφία, 1823.
Ακίνδυνος ορθοδοξία, 1828.
Τα κατ’ οίκον και την καλήν καγαθήν υπό υιώ νύμφην Πετρώνιαν, 1839.
Λιτή και κανών του εν Πάργη θαύματος, 1857.

Υ.Γ. Η "Πανδώρα" υπήρξε λογοτεχνικό περιοδικό του 19ου αιώνα και ιδρύθηκε απο τον Νικόλαο Δραγούμη, τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο, τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή, τον Χρ.Α. Δούκα και τον Γ. Σκούφο