Η εισήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου Εμμανουήλ Γιαννούλη, εφημερίου του Μητροπολιτικού Αίγινας, με τίτλο: "Άγνωστες πτυχές ζωής και έργου του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα" παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Πρόκειται για το κείμενο της ομιλίας που είχε παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των "Εκδηλώσεις Διαλόγου με την Ιστορία 2014", του Κέντρου UNESCO Ιονίου.

Την εκδήλωση χθες προλόγισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κύριος Βασίλης Μουσουλέας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης παρουσίασε στο κοινό, ανάμεσα σε άλλα, άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του σε ιστορικά αρχεία και άλλες πηγές. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Πηγή: Aegina portal

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, διοργάνωσε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής και Φιλόμουσου Εταιρείας (1814 - 2014) τα 185 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, και την ορκωμοσία του Καποδίστρια στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας (1828 -- 2013). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου "Ταξίδι στην ιστορία - Αίγινα.

Μεγάλη Εκκλησία. Καποδίστριας - Αρχή Νεοελληνικού Κράτους", του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Γιαννούλη, από τον πολιτικό επιστήμονα Κωνσταντίνο Χολέβα. Συντονιστές ήταν ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας.

Η εκδήλωση παρουσιάζεται με κάποια καθυστέρηση λόγω του τριήμερου προγράμματος για τον Ιωάννη Καποδίστρια που μεσολάβησε.

Πηγή : aeginaportal.gr

aigina_ekdiloseis

Με την ημερίδα για τη ζωή και το έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, συνεχίστηκε σήμερα το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Αίγινας. Η ημερίδα ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα του κινηματογράφου "Τιτίνα" με το χαιρετισμό του δημάρχου κυρίου Σάκη Σακκιώτη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη σύμβουλο σε πολιτικά θέματα της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κυρίας Άννας Τισένκο, ενώ η ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου, πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη η οποία είχε θέμα: "Το χρονικό της αφίξεως του Ι. Καποδίστρια στην Ελλάδα και την Αίγινα".

Την εισήγηση μπορείτε να την δείτε στο video που συνοδεύει το άρθρο, ενώ τις επόμενες ώρες θα δημοσιευθούν και τα videos με τις εισηγήσεις των κυρίων Ανδρέα Κουκού και Ανάστου Δημητρόπουλου. Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κύριος Νίκος Γιαννούλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νεκτάριος Κουκούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Παναγιώτης Βάρτζελης και Πέτρος Πετρίτης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.

Πηγή : aeginaportal.gr

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, με την αφορμή της αναλήψεως της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πατρίδα μας την 1η Ευεργετών συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η αλληλεγγύη και ο Εθελοντισμός ως μοχλοί οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο». Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα μουσικό δρώμενο αρχαιοελληνικής μουσικής με λύρα κατά το πρότυπο του 1400 π.Χ. από τον καθηγητή αρχαίας Ελληνικής μουσικής Μιχάλη Καραβασίλη. Την συζήτηση συντόνισε ο Επικοινωνιολόγος Παναγιώτης Τσαφαράς.

Στην αρχή απεύθυναν χαιρετισμό ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Αντώνης Καιλής, ο τ.Διευθύνων Σύμβουλος ΟΗΕ στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Καραφωτιάς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Στην αρχή ομίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, με θέμα «Εθελοντισμός, η καρδιά της Ευεργεσίας». Στη συνέχεια ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίνης πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης, με θέμα «Ο Καποδίστριας ως ιδεατό πρότυπο Χριστιανού ηγέτη». Ακολούθως η Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου με θέμα «Ο Εθελοντισμός στον Πολιτισμό». Τέλος, η εξ’ Αιγίνης πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ (Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου) Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου.

Τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal δύο ημέρες πριν, καθώς στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε στην Αθήνα, για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδας.

Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης, θεολόγος, νομικός και ερευνητής της Καποδιστριακής περιόδου δέχθηκε την πρόσκλησή του ραδιοφώνου, θέλοντας να παραθέσει όλα εκείνα τα επίσημα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η Αίγινα είναι η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Όπως λέει ο ίδιος στην αρχή της ηχογράφησης, στην ημερίδα που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν ότι το Ναύπλιο είναι η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Στην ημερίδα εκ μέρους της Αίγινας συμμετείχε ο ίδιος και ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης. Οι δύο προσκεκλημένοι διαπιστώνοντας ότι η Αίγινα απουσιάζει από τις εργασίες της ημερίδας, ζήτησαν από την προηγούμενη ημέρα να τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν με μία μικρή έστω παρέμβασή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της διοργάνωσης αυτό δεν έγινε. Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν, χωρίς οι δύο εκπρόσωποι της Αίγινας να κλιθούν στο βήμα. Το υπόμνημα που είχαν σκοπό να διαβάσουν στο κοινό κατατέθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου, μαζί με ένα αντίγραφο της Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδος (κάτι αντίστοιχο με το σημερινό ΦΕΚ) που τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους η Αίγινα είναι η πρώτη πρωτεύουσα.

Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάτι που να χωρίζει τις δύο πόλεις, αντίθετα σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η συνεργασία, αλλά συμπληρώνει ότι "“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε αλήθεια”.