Δήμος Ναυπλιέων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Πάχορ, επισκέφθηκε το Ναύπλιο, στα πλαίσια της διήμερης παρουσίας του στη χώρα μας.

Στην πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους ο πρόεδρος της Σλοβενίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου κυβερνήτη της χώρας ενώ λίγο αργότερα έκανε τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας αφιερωμένης στον Ιωάννη Καποδίστρια , η οικογένεια του οποίου είχε ρίζες στη Σλοβενία και συγκεκριμένα στην περιοχή CAPO DISTRIA που σήμερα ονομάζεται Κόπερ.

Στη συγκεκριμένη παραλιακή πόλη, στην Αδριατική, με πληθυσμό Ιταλικό κυρίως, τα παλαιότερα χρόνια, υπάρχει σε περίοπτη θέση το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η αναμνηστική πλάκα που αποκάλυψε ο Σλοβένος Πρόεδρος βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου, απέναντι από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκεί που δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης.

Ακολούθησε εκδήλωση υποδοχής του Προέδρου της Σλοβενικής Δημοκρατίας στην αίθουσα του Βουλευτικού, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων όπου ο δήμαρχος της πόλης Δημ. Κωστούρος καλωσόρισε τον ξένο επίσημο και τη συνοδεία του , προσφέροντας αναμνηστικά δώρα από το Ναύπλιο, την πόλη όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας έβαλε τα θεμέλια του νεότερου ελληνικού κράτους.

Πηγή: ert.gr

pahor

Στο Ναύπλιο θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Πάχορ, για να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στην σχετική πρόσκληση του Δήμου Ναυπλιέων, αναφέρονται τα εξής:

"Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Κωστούρος Δημήτριος, σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή αποκαλυπτηρίων μαρμάρινης τιμητικής επιγραφής προς τιμήν του ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Σλοβενίας κ. BORUT PAHOR

Tα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν στον χώρο έμπροσθεν του Οθωμανικού Χαμάμ, πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 12.45μμ

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Σλοβενίας κ. BORUT PAHOR στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια και θα ακολουθήσει τελετή επίδοσης τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων στον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην αίθουσα του Βουλευτικού.

Πέρας προσέλευσης επισήμων 12.25 μ.μ.”

Πηγή:argonafplia.gr

Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας" σε συνεργασία με τον Όμιλο Αργολίδας για την UNESCO σας προσκαλούν σε επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, Βουλευτικό
- Παρουσίαση του βιλίου της μοναχής Φιλοθέης με τίτλο "Ο μπαρμπα-Γιάννης των Ελλήνων" από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριο.
- Εσπερίδα: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η συμβολή του στη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους".
Η ανδρική τετράφωνη χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση Αθηνών σε ρωσικούς και βυζαντινούς ύμνους.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου
- Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου: Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκταρίου.

Συμμετέχει η ανδρική τετράφωνη χορωδία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση.
- Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα: Επιμνημόσυνη δέηση.
- Απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού και της μπάντας του ΔΟΠΠΑΤ.
- Επίσκεψη στην ομαδική εικαστική έκθεση "Η περίπτωση Καποδίστρια" στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Βουλευτικό.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος ,εγκαινίασε την ομαδική έκθεση με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια», το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 , στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, στο Βουλευτικό.

Συμμετέχουν με έργα τους εμπνευσμένα από την ιστορία και την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια οι εικαστικοί: Όλγα Αλεξοπούλου, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Ανδρέας Γεωργιάδης, Γιάννης Δέδες, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Εύα Κουτσούκου, Δημήτρης Κρέτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Παναγιώτης Μαρίνης, Αλίνα Μάτσα, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, Μιλτιάδης Πεταλάς, Στέλιος Πετρουλάκης, Βασιλική Σαγκιώτη, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης & Αθηνά Χατζή.

Μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται, εκτός από το πορτραίτο του ίδιου του Καποδίστρια, άνθρωποι που συνάντησε, τόποι που διέσχισε καθώς και τα κτίρια που σφραγίστηκαν από την προσωπικότητά του, με έμφαση την Αίγινα καταρχήν αλλά και το Ναύπλιο και την Κέρκυρα (τόποι όπου υπάρχουν πολλά κτίρια που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν εξαιτίας του, αλλά αυτή τη στιγμή καταρρέουν γιατί συνεχίζουμε να μη θυμόμαστε την ιστορία του τόπου μας).

Στην έκθεση φιλοξενείται επίσης η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Γιάννη Παππά, μια ευγενική παραχώρηση του Αλέκου Παππά από το Μουσείο Γιάννη Παππά (παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη).

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.

Διάρκεια έκθεσης από 6/08/2016 έως 2/10/2016.

Πηγή: argolidaportal.gr