Χρόνια πολλά σε όλους τους απανταχού της γης Έλληνες, για την Εθνική μας Επέτειο της 25ης Μαρτίου, η οποία εφέτος συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821! «Χρόνια πολλά» και στην Ελλάδα μας, που είναι ,κατά τον ποιητή, αυτό το « μικρό αλωνάκι», όπου, κατά τον Μακρυγιάννη, «όλοι τρώνε και όλο πάντα μαγιά μένει».

Σας ομιλούμε από την Αίγινα, ένα νησί κατάφορτο με δάφνες από την Αρχαία αλλά και τη Νεώτερη Ιστορία! Χαιρετίζουμε τους ακροατές της Εστίας Πατερικών Μελετών, και ευχαριστώ τους διοργανωτές αυτής της ωραίας εκδήλωσης , για την δυνατότητα αυτής της επικοινωνίας.

p emmanouil giannoylis 01 

Σε κάποιο παλαιό Πρωτόκολλο του Δήμου της Αίγινας, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1838, αναφέρεται: «ο Αιγίνης Δήμαρχος ειδοποιεί τον Σ. Επίσκοπο Αιγίνης διά να συγκαλέσει όλους τους ιερείς να παρευρεθώσιν την 25ην ενεστώτος εις την Εκκλησίαν της Μητροπόλεως , όπου θέλει γίνει Τελετή Εθνική». Να πρόκειται άραγε για έναν από τους πρώτους εορτασμούς της Εθνικής μας εορτής; Πιθανότατα. Αυτή η «Εκκλησία της Μητροπόλεως» , είναι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου Αιγίνης,

Η εισήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου Εμμανουήλ Γιαννούλη, εφημερίου του Μητροπολιτικού Αίγινας, με τίτλο: "Άγνωστες πτυχές ζωής και έργου του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα" παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Πρόκειται για το κείμενο της ομιλίας που είχε παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των "Εκδηλώσεις Διαλόγου με την Ιστορία 2014", του Κέντρου UNESCO Ιονίου.

Την εκδήλωση χθες προλόγισε ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κύριος Βασίλης Μουσουλέας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης παρουσίασε στο κοινό, ανάμεσα σε άλλα, άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας του σε ιστορικά αρχεία και άλλες πηγές. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Πηγή: Aegina portal

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, διοργάνωσε εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής και Φιλόμουσου Εταιρείας (1814 - 2014) τα 185 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, και την ορκωμοσία του Καποδίστρια στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας (1828 -- 2013). Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε την παρουσίαση του βιβλίου "Ταξίδι στην ιστορία - Αίγινα.

Μεγάλη Εκκλησία. Καποδίστριας - Αρχή Νεοελληνικού Κράτους", του πρωτοπρεσβύτερου Εμμανουήλ Γιαννούλη, από τον πολιτικό επιστήμονα Κωνσταντίνο Χολέβα. Συντονιστές ήταν ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας.

Η εκδήλωση παρουσιάζεται με κάποια καθυστέρηση λόγω του τριήμερου προγράμματος για τον Ιωάννη Καποδίστρια που μεσολάβησε.

Πηγή : aeginaportal.gr

aigina_ekdiloseis

Με την ημερίδα για τη ζωή και το έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, συνεχίστηκε σήμερα το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Αίγινας. Η ημερίδα ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα του κινηματογράφου "Τιτίνα" με το χαιρετισμό του δημάρχου κυρίου Σάκη Σακκιώτη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη σύμβουλο σε πολιτικά θέματα της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κυρίας Άννας Τισένκο, ενώ η ημερίδα συνεχίστηκε με την εισήγηση του πρωτοπρεσβυτέρου, πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη η οποία είχε θέμα: "Το χρονικό της αφίξεως του Ι. Καποδίστρια στην Ελλάδα και την Αίγινα".

Την εισήγηση μπορείτε να την δείτε στο video που συνοδεύει το άρθρο, ενώ τις επόμενες ώρες θα δημοσιευθούν και τα videos με τις εισηγήσεις των κυρίων Ανδρέα Κουκού και Ανάστου Δημητρόπουλου. Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κύριος Νίκος Γιαννούλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νεκτάριος Κουκούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Παναγιώτης Βάρτζελης και Πέτρος Πετρίτης, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.

Πηγή : aeginaportal.gr

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στο Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, με την αφορμή της αναλήψεως της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πατρίδα μας την 1η Ευεργετών συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η αλληλεγγύη και ο Εθελοντισμός ως μοχλοί οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο». Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα μουσικό δρώμενο αρχαιοελληνικής μουσικής με λύρα κατά το πρότυπο του 1400 π.Χ. από τον καθηγητή αρχαίας Ελληνικής μουσικής Μιχάλη Καραβασίλη. Την συζήτηση συντόνισε ο Επικοινωνιολόγος Παναγιώτης Τσαφαράς.

Στην αρχή απεύθυναν χαιρετισμό ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Αντώνης Καιλής, ο τ.Διευθύνων Σύμβουλος ΟΗΕ στην Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παναγιώτης Καραφωτιάς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Στην αρχή ομίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, με θέμα «Εθελοντισμός, η καρδιά της Ευεργεσίας». Στη συνέχεια ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίνης πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Γιαννούλης, με θέμα «Ο Καποδίστριας ως ιδεατό πρότυπο Χριστιανού ηγέτη». Ακολούθως η Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου με θέμα «Ο Εθελοντισμός στον Πολιτισμό». Τέλος, η εξ’ Αιγίνης πρόεδρος του ΑγκαλιάΖΩ (Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου) Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου.