Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να εγκαινιάσει επισήμως το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, που λειτουργεί ήδη από το Μάιο στην οικία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στην Κουκουρίτσα.

Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στο χώρο του Μουσείου στους Ευρωπούλους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάδειξη του έργου και του ρόλου του Καποδίστρια και την προώθηση της κληρονομιάς του. Άλλωστε, μόλις πέρυσι, φιλοξενήθηκε στη Βουλή έκθεση με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας» Η πορεία του στο χρόνο» στο κεντρικό κτήριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου την είχε εγκαινιάσει ο κ. Παυλόπουλος μιλώντας για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Η ιστορία του

Το Μουσείο Καποδίστρια, στεγάζεται στην Κουκουρίτσα, ένα από τα οικογενειακά κτήματα με εξοχική κατοικία των Καποδίστρια στη Μέση Κέρκυρα, όπου έζησε, για ένα διάστημα, ο Ιωάννης Καποδίστριας στα νεανικά του χρόνια.
Η μικρή εξοχική κατοικία που χρησιμοποιούσε η οικογένεια για τις θερινές της διακοπές κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Με την κατάλυση της βενετικής κυριαρχίας το 1797 και τον ερχομό των Γάλλων στην Κέρκυρα ο Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας, πατέρας του Ιωάννη, εκπροσωπώντας την πιο συντηρητική μερίδα της κερκυραϊκής αριστοκρατίας ήρθε πολύ γρήγορα σε ρήξη με τους νέους κατακτητές και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη της Κέρκυρας και να καταφύγει οικογενειακώς στο εξοχικό σπίτι της Κουκουρίτσας. Η οικογένεια κατοίκησε πλέον μόνιμα στην έπαυλη της Κουκουρίτσας μέχρι τις αρχές του 1800. Ακολουθώντας την οικογένειά του ο νεαρός τότε Ιωάννης Καποδίστριας έζησε εκεί για σχεδόν τρία χρόνια.

Η Κουκουρίτσα

MOUSEIO KAPODISTRIA KOUKOURITSA

Η εξοχική κατοικία της Κουκουρίτσας, χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό παράδειγμα κερκυραϊκής εξοχικής αγροικίας, κτίστηκε τον 18ο αιώνα, ενώ πήρε την τελική της μορφή, την περίοδο του μεσοπολέμου.
Το κτίριο βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο έκτασης 13 στρεμμάτων. Η ομορφιά και η δροσιά που προσφέρει ο κατάφυτος αυτός κήπος, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και η εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα, τα βουνά της Ηπείρου και την πόλη της Κέρκυρας, κάνουν κάθε επίσκεψη στην έκθεση ή σε εκδήλωση του Μουσείου, μοναδική.
Η Κουκουρίτσα το 1995 κηρύχθηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού η εξοχική επτανησιακή αρχοντική κατοικία και ο περιβάλλων χώρος δημιουργούν, ως σύνολο, μια σύνθεση απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους.

Η δωρεά

Το 1979 η Μαρία Καποδίστρια, σύζυγος Σταματίου Δεσύλλα και δισέγγονη του μικρότερου αδελφού του Ιωάννη Καποδίστρια, Γεωργίου, δώρησε το εξοχικό σπίτι της οικογένειας στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου το οποίο να στεγάζει τα διασωθέντα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και προσωπογραφίες και έπιπλα εποχής που ανήκαν στην οικογένεια. Μετά τον θάνατο της δωρήτριας τα τρία σωματεία προέβησαν στη σύσταση ιδρύματος με την επωνυμία «Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρον Καποδιστριακών Μελετών».

Πηγή: corfupress.com