Σε δημοπρασίαβγαίνει στις 15 Δεκεμβρίου από τον οίκο Βέργος η χρυσή ταμπακιέρα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.

tampakiera kapodistria

Σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ'' , η χρυσή ταμπακιέρα με εξαιρετικά πλούσια διακόσμηση που άνηκε στον Ιωάννη Καποδίστρια και η διαδρομή της οποίας τα τελευταία 190 χρόνια περιβάλλεται από μυστήριο, δημοπρατείται στις 15 Δεκεμβρίου από τον οίκο Βέργος.

Η χρυσή ταμπακιέρα, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 30.000- 40.000 ευρώ , έχει στο καπάκι της έναν φοίνικα και τη χρονολογία 1821, ενώ στη βάση της έχει το μονόγραμμα του πρώτου κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

Όπως αναφέρει και ο κατάλογος του οίκου δημοπρασιών και η βιβλιογραφία για τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια, η παραγγελία για την κατασκευή της έγινε το 1826 στον καλύτερο ωρολογοποιό και κοσμηματοποιό της Γενεύης Jean- Francois Bautte. Η παράσταση του αναγεννώμενου φοίνικα ως συμβόλου για την αναγέννηση της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε στα προεπαναστατικά χρόνια και στα πρώτα χρόνια του Αγώνα.

Τον Νοέμβριο του 1827 την ώρα που ο Ιωάννης Καποδίστριας ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα από το λιμάνι της Ανκόνας, έγραψε επιστολή στον Bautte και του ζήτησε να κατασκευάσει έξι ταμπακιέρες, 10 ανδρικά ρολόγια τσέπης και τρία ζευγάρια γυναικεία βραχιόλια για να τα δωρίσει σε επιφανείς Έλληνες. Όλα θα έπρεπε να είναι χρυσά, σμαλτωμένα και να έχουν την παράσταση του αναγεννώμενου φοίνικα και το μονόγραμμά του. Μάλιστα, στην επιστολή ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ίδιες με αυτήν που είχε φτιάξει ένα χρόνο νωρίτερα ο Bautte.

«Δεδομένου ότι η ταμπακιέρα της δημοπρασίας υπερέχει σε ποιότητα από τα υπόλοιπα αντικείμενα που σώζονται από την παραγγελία του Καποδίστρια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για την ταμπακιέρα που παρήγγειλε ο κυβερνήτης για προσωπική του χρήση», αναφέρει ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών και εξηγεί ότι «η ταμπακιέρα βγήκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο από όπου και την αγόρασε ο σημερινός κάτοχος. Λίγο καιρό μετά αποφάσισε να την πουλήσει και την αγοράσαμε εμείς. Για το πως έφτασε στα χέρια του αγγλικού οίκου δημοπρασιών και ποιος ήταν ο κάτοχος της τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουμε καμία πληροφορία».

Στη δημοπρασία της 15ης Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοπρατηθούν και άλλα αντικείμενα από εκείνη την εποχή όπως ένα ρολόι τσέπης και ένας ασημένιος δίσκος με το οικόσημο και τα αρχικά του Διονυσίου Σολωμού, όπλα αγωνιστών της Επανάστασης καθώς και άλλα αντικείμενα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ