Rodios_PanΓεννήθηκε στη Ρόδο το 1789. Ο πατέρας του, Γεώργιος, ήταν εμποροπλοίαρχος, και ιδιοκτήτης πλοίου.  Τα πρώτα του γράμματα, τα έμαθε στη Ρόδο και δεν θέλησε να ακολουθήσει το επάγγελμα του καραβοκύρη.
Μετά το θάνατο του πατέρα του, πούλησε το πλοίο του και πήγε για σπουδές στο Φιλολογικόν Γυμνάσιον Σμύρνης όπου και διακρίθηκε. Στο σχολείο της Σμύρνης δίδασκαν σημαντικότατοι δάσκαλοι, εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως ο Κων/νος Κούμας και οι αδελφοί Στέφανος και Κων/νος Οικονόμος. Από τη Σμύρνη ταξίδεψε αρχικά για την Πάδουα και στη συνέχεια στο Παρίσι για να σπουδάσει ιατρική. Εκεί προσχώρησε στις ιδέες του Διαφωτισμού και στον κύκλο του εκφραστή τους, Αδαμάντιο Κοραή, ο οποίος αποτέλεσε το πνευματικό του πρότυπο.
Όμως, πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση το 1821. Τότε, εγκατέλειψε το Παρίσι και τον Αύγουστο του 1821 επέστρεψε στην Ελλάδα και κατατάσσεται στο πρώτο τακτικό σώμα στρατού. Μετέχοντας στη συνοδεία του Σκωτσέζου φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον, κατευθύνθηκε στο Άστρος, όπου θα συναντούσαν τον Δημήτριο Υψηλάντη. Ο Ρόδιος ενταγμένος στο επιτελείο του Υψηλάντη συμμετείχε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς μέχρι την πτώση της
Ο διακεκριμένος Φαναριώτης Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πολιτικός και διανοούμενος, συνάντησε τον Ρόδιο στην Κόρινθο και τον έθεσε υπό την πολιτική του προστασία Ο Ρόδιος έλαβε μέρος στη μάχη του Πέτα, με το βαθμό του λοχαγού, διακρίθηκε για την ανδρεία του και ήταν από τους ελάχιστους επιβιώσαντες. Με τα λείψανα του τακτικού στρατού συμμετείχε στην κατάληψη του Ναυπλίου από τους Έλληνες.
Τον Νοέμβριο του 1822 ο Ρόδιος ανέλαβε τη διοίκηση του πρώτου τάγματος του τακτικού στρατού, παίρνοντας προαγωγή στο βαθμό του ταγματάρχη.
Ο Ρόδιος, προσχώρησε στην κυβέρνηση του Κουντουριώτη παίρνοντας μάλιστα τη σημαντικότερη πολιτική θέση της σταδιοδρομίας του, εκείνη του προσωρινού Γενικού Γραμματέα του Εκτελεστικού, αναπληρώνοντας τον Μαυροκορδάτο, δεύτερος πολιτειακός παράγοντας, μετά τον πρόεδρο του Εκτελεστικού, Κουντουριώτη.
Από τον Ιούλιο του 1824 ο Ρόδιος προήχθη στο βαθμό του συνταγματάρχη, επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του αρχηγού του τακτικού σώματος στρατού. Τον Ιούλιο του 1824, συνυπέγραψε την επίσημη ανασύσταση του τακτικού στρατού, την οποία ανέλαβε να φέρει σε πέρας. Το 1825 παρέδωσε τη διοίκηση του τακτικού στρατού στον Γάλλο αξιωματικό, Φαβιέρο.
Διετέλεσε στενός συνεργάτης του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και Γραμματέας επί των Στρατιωτικών. Επί υπουργίας του συμβάλλει στην ίδρυση του Κεντρικού  Πολεμικού Σχολείου.
Ο Ι. Καποδίστριας δολοφονείται τον Οκτώβριο του 1831 και το 1833 ο Όθων φθάνει στην Ελλάδα ως πρώτος βασιλιάς της. με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3η2 Φεβρουαρίου 1830 αναγνωρίζεται διεθνώς το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
Μετά την εξέγερση της 3η1 Σεπτεμβρίου του 1843 ο Ρόδιος διορίζεται στρατιωτικός διοικητής Αργολίδος Ο βασιλιάς Όθωνας προάγει τον Ρόδιο σε υποστράτηγο. Ο Ρόδιος συμμετέχει ως πληρεξούσιος του Ναυπλίου στην Εθνοσυνέλευση και μετέχει, ως μέλος της συντακτικής Επιτροπής του Συντάγματος. Το 1844 αναλαμβάνει καθήκοντα Γραμματέως επί των Στρατιωτικών, ενώ το 1848 διατελεί και πάλιν, Υπουργός Στρατιωτικών.
Παντρεύτηκε μία από τις κόρες του Γενναίου Κολοκοτρώνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και πέθανε το 1851 σε ηλικία 62 ετών.

 rodios panagiotis

Του Τόλη Κοϊνη

Η γειτονιά που συνδέει Ναύπλιο με Άρια και διασχίζεται από την οδό Αγίας Μονής, λέγεται και «Ροδίου». Η ονομασία δεν είναι τυχαία. Είναι η ανάμνηση ενός μεγάλου παλικαριού και πατριώτη που έδρασε στην πόλη μας το 1821.

Ο Παναγιώτης Ρόδιος ήταν από την Ρόδο. Αντί να γίνει καραβοκύρης όπως ο πατέρας του, προτίμησε να γίνει γιατρός. Πήγε στην Πάδουα και συνέχισε στο Παρίσι… Δεν τέλειωσε ποτέ. Με την κήρυξη της Επανάστασης, παράτησε τις σπουδές και κατέβηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του… όχι σαν γιατρός, αλλά σαν στρατιώτης. Κατατάχτηκε στις πρώτες μονάδες τακτικού στρατού που οργάνωσε ο Δ. Υψηλάντης τον Αύγουστο του 1821. Την επόμενη χρονιά σαν αξιωματικός του τακτικού ακολούθησε τον Μαυροκορδάτο στην ολέθρια εκστρατεία στην Ήπειρο. Ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες της καταστροφής του Πέτα.

Από εκεί και μετά η ζωή του συνδέεται με το Ναύπλιο. Έρχεται και συμμετέχει στις τελευταίες επιχειρήσεις πριν από την άλωση του Παλαμηδιού. Προβιβάζεται σε ταγματάρχη. Μετά γίνεται γραμματέας του Εκτελεστικού και συμμετέχει στις επιχειρήσεις του καλοκαιριού του 1825 για την απόκρουση του Ιμπραήμ (μάχη Μύλων).

Ο Καποδίστριας τον αναβαθμίζει. Υπουργός Στρατιωτικών και οργανωτής της πρώτης σχολής Ευελπίδων. Έμενε κάπου προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί λέγεται πως κάποια στιγμή ο Κυβερνήτης οδεύοντας προς το τέλος του, κοντοστάθηκε και σκέφτηκε να πάει στο σπίτι του για να αποφύγει τη συνάντηση με τους Μαυρομιχαλαίους, με τους οποίους είχε χαιρετηθεί πενήντα μέτρα πιο κάτω (στο τρίστρατο Πλαπούτα- Σωφρώνη- Σταϊκοπούλου).

Ο Ρόδιος συνέχισε την στρατιωτική του καριέρα και επί Όθωνα. Παρέμεινε στο Ναύπλιο. Το Υπουργείο Στρατιωτικών ήταν το τελευταίο που μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Εκλέχτηκε αντιπρόσωπος του Ναυπλίου στην Εθνοσυνέλευση μετά την 3η Σεπτεμβρίου. Πέθανε στο Ναύπλιο το 1851.

Για τον Παναγιώτη Ρόδιο έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο (δεν έχουμε αξιωθεί να το παρουσιάσουμε εδώ) από τον εξαιρετικά φιλόλογο (με Ναυπλιώτισσα γυναίκα) Παναγιώτη Σαβοριανάκη με τον τίτλο «Ο Παναγιώτης Ρόδιος και η εποχή του» και εύγλωττο υπότιτλο «αποχαιρετήσας τον Ασκληπιόν αφοσιώθη εις τον Άρην».

Πηγή: argolikeseidhseis.gr